Echografie

Op de 32ste dag kan de echografist / dierenarts het beste zien of uw hondje drachtig is, bij onze eigen teefjes laten we een echografie op dag 32 maken omdat dan het beste bekeken kan worden of het teefje drachtig is, en de beelden dan duidelijker zijn.

Wat is echografie ?

Echografie geschiedt met hoog-frequente geluidsgolven (ultrasoon geluid), niet met röntgenstralen. De mens kan deze geluidsgolven niet horen. We brengen een gel (aquasonicgel) aan op het geschoren lichaamsdeel en onderzoeken de patiënt door rechtstreeks contact met een sonde (transducer). Deze sonde zendt geluidsgolven uit welke door de organen weerkaatst worden. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven. Ze doen dat allemaal in verschillende mate. De weerkaatste geluidsgolven worden geregistreerd en kunnen door computers worden omgezet in leesbare beelden. Meestal kunnen we ook het hartje al zien kloppen op de echografie beelden. 
De gel die wordt gebruikt is noodzakelijk om een goed contact te krijgen tussen de huid en de echografiesonde. Zonder gel bevindt er zich lucht tussen sonde en huid. Lucht houdt de geluidsgolven grotendeels tegen zodat er geen goede beelden zichtbaar worden. 

Is een echo pijnlijk voor mijn huisdier


Nee hoor, een echografie is weinig ingrijpend voor uw huisdier en doet ook geen pijn. Sommige huisdieren vinden het in het begin wat vervelend om op hun zij of rug te liggen maar na enkele minuten geeft dat meestal geen problemen meer.
 Voordat we gaan kijken of uw teefje drachtig is, wordt een gedeelte van het buikoppervlak geschoren omdat haren veel storing op het beeld geven. Het onderzoek geschiedt in het schemerdonker, omdat dan het echobeeld het mooist is.
 Het totale onderzoek kan soms wat tijd vergen. Tijdens het onderzoek zullen we u zo veel mogelijk proberen duidelijk te maken wat u kunt zien. Wat zijn de voordelen van echografie?

Het is eenvoudig toepasbaar, het is pijnloos en laat het lichaam onaangetast. Daarnaast is het ongevaarlijk voor het teefje en ongevaarlijk voor de ongeboren vrucht, u de zekerheid heeft dat uw teefje zwanger is.

Meest recente reacties

17.04 | 19:50

Ik heb een Moederlose puppydie zou nu 8weken oud zijn maar hij is heel klein en eet heel goed speelt ook heel goed maar hij is klein nu mag hij wel weg bij mijn thuis of niet moet ik hem houden of mag

14.04 | 07:24

Zo schattig allemaal

12.04 | 19:33

Hi, ten eerste wat een leuke site!
Mijn naam is Adri ben 61 en kom uit Den Haag. Ik wil heel graag een chihuahua, kortharige zoals Harrison 😍

13.03 | 04:13

Onze Chihuahua begint een deze dagen aan haar bevallingsreis.
Ze ligt met haar werpkist naast ons bed.
Aan deze mooie overzichtelijke site heb ik al veel gehad, dank hiervoor!
Nu de laatste uurtjes 🙏

Deel deze pagina