Verwarming

Info over verwarming

 Er komen bij ons vele vragen binnen over welke vorm van verwarming men moet kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden en er gaan vele verhalen rond over alle vormen van verwarming. Wat is nu wel goed en nodig en wat niet........

De eerste week is het van belang de nesttemperatuur in de werpkist goed in de gaten te houden.  Pups kunnen namelijk de eerste week na de geboorte hun eigen lichaamstemperatuur niet zelf reguleren. Onderkoeling is daardoor doodsoorzaak nr 1. Om de juiste temperatuur in de werpkist vast te stellen legt u bij voorkeur de thermometer op de bodem van de werpkist op de warmste plek, deze temperatuur wordt uw richtlijn waarna u uw pups gaat observeren.  Elk ras en elk nest stelt andere eisen. Het belangrijkst is dat u zelf uw pups steeds observeert en inschat of de temperatuur in het nest omhoog moet of omlaag!  Zorg dat er in de werpkist (groot of klein) altijd een warm deel en een koeler deel is. Pups moeten kunnen kiezen of ze in de warmte of juist op een koelere plek gaan  liggen. Kan dit niet dan ligt het risico op uitdroging op de loer. Hun ogen en oren zijn misschien nog niet volledig ontwikkelt maar hun gevoel is prima. Pups die op een hoopje kruipen op de warmste plek in het nest en soms erg luidruchtig zijn, kunnen vaak een wat hogere temperatuur gebruiken.  Gebruikt u een warmtelamp, hang deze dan enkele schakels lager, gebruikt u een verwarmde bodem met thermostaat zet deze dan 1 of 2 graden hoger, heeft u een warmtemat zorg dan dat de warmste kant omhoog ligt. Is dit niet voldoende, gebruik een lamp extra.  Gaan de pups juist heel erg verspreid in de werpkist liggen, zoeken ze de koelste plekken op en/of zijn ze te rustig, dan is de temperatuur te hoog en hangt u de warmtelamp enkele schakels hoger, zet de thermostaat van de verwarmde bodem één of twee graden lager of draait u de warmtemat om naar de koelere kant.  Voel regelmatig aan uw pups of ze niet uitdrogen door de huidplooi op de rug op te tillen. Zakt deze niet direct terug maar blijft de huidplooi staan, controleer de temperatuur in het nest en stel vast dat uw pup voldoende drinkt!

Welke verwarmingsmogelijkheden zijn er:

De infrarood warmtelamp: Deze zijn in rood en wit licht verkrijgbaar en in diverse wattages. Voor een reeds verwarmde ruimte is 150 watt genoeg, de temperatuur in de werpkist zal circa 7-8 graden worden verhoogt. Ligt uw nest in een onverwarmde ruimte, kies dan voor een hoger wattage. Let wel op dat dan het armatuur daarvoor geschikt is daar de fitting heet wordt. Rood licht heeft de voorkeur boven wit licht daar rood licht het dag-nacht ritme niet verstoord. Hang de warmtelamp om te beginnen op minimaal 50 cm hoogte boven de liggende teef. Controleer de temperatuur met een thermometer en bepaal dan of de lamp omhoog moet of niet.

De keramische lamp, of wel warmtestraler genoemd:  Deze lamp geeft geen licht, waardoor alle vermogen omgezet wordt in warmte. Deze lampen zijn een prima optie wanneer u geen extra licht boven de werpkist wilt. Het armatuur voor een keramische lamp dient een porseleinen/ keramische fitting te hebben om de vrijkomende hitte te doorstaan maar de keramische lamp geeft in hetzelfde wattage meer warmte en heeft over het algemeen een langere levensduur dan de infrarood gloeilamp.  Ook deze lamp hangt u om te beginnen minimaal 50 cm boven de liggende teef.  De 100 watt keramische lamp komt in warmtekracht overeen met de 150 watt infraroodlamp en geeft een temperatuur in de werpkist die circa 7-8 graden hoger ligt dan de omgevingstemperatuur. In minder goed verwarmde ruimtes kiest u voor een hoger wattage.

De losse warmtemat: De meest veilige warmtemat is van hard kunststof, is beschermd tegen oververhitting, wordt niet warmer dan de lichaamstemperatuur 37 graden, heeft een ommantelde kabel of een stroomvoorziening in laag voltage. Deze plaat ligt namelijk los in de werpkist en het mag niet kunnen gebeuren dat een pup onder de mat terecht komt, of schade oploopt doordat in de plaat gebeten wordt. De  warmtemat die aan deze eisen voldoet is de mat van Thermo Het stroomverbruik van een warmteplaat is beduidend lager dan van een warmtelamp en het gebruik van een warmteplaat wordt door de meeste teven zeer gewaardeerd omdat zijzelf een koele plaats kunnen vinden terwijl de pups comfortabel warm liggen.  Bij de meeste rassen is het in de eerste dagen wel nodig om bij de warmteplaat nog enkele dagen met een warmtelamp bij te verwarmen.   Gebruik geen dik vetbed op de mat, want dan bereikt de warmte uw pups onvoldoende en kan de mat oververhit raken en gaan vervormen. Een speciale comforthoes of hoeslakentje is voldoende.

Hopelijk hebben we met deze informatie u op weg geholpen om uw nest op juiste wijze te verwarmen.

Meest recente reacties

17.04 | 19:50

Ik heb een Moederlose puppydie zou nu 8weken oud zijn maar hij is heel klein en eet heel goed speelt ook heel goed maar hij is klein nu mag hij wel weg bij mijn thuis of niet moet ik hem houden of mag

14.04 | 07:24

Zo schattig allemaal

12.04 | 19:33

Hi, ten eerste wat een leuke site!
Mijn naam is Adri ben 61 en kom uit Den Haag. Ik wil heel graag een chihuahua, kortharige zoals Harrison 😍

13.03 | 04:13

Onze Chihuahua begint een deze dagen aan haar bevallingsreis.
Ze ligt met haar werpkist naast ons bed.
Aan deze mooie overzichtelijke site heb ik al veel gehad, dank hiervoor!
Nu de laatste uurtjes 🙏

Deel deze pagina