De socialisatiefase.

Het fundament voor een evenwichtig hondenleven

De belangrijkste levensfase van een hond is zijn socialisatieperiode. Deze begint rond zijn vierde levensweek en eindigt als hij ongeveer twaalf oud weken is. Al snuffelend en spelend onderzoekt de uiterst nieuwsgierige pup alles wat hij tegenkomt en waar hij bij kan komen. Het is van groot belang dat de pup opgroeit in een omgeving waarin dit zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. Sissy’s Palace moet ervoor zorgen dat de pup zoveel mogelijk nieuwe indrukken opdoet. Een pup hoort in deze cruciale levensfase kennis te maken met verschillende mensen van verschillende leeftijden, met katten, met visite, met andere honden, de huiskamergeluiden zoals stofzuigen, eigenlijk met alles en iedereen waar hij ooit in zijn leven weer mee te maken zou kunnen krijgen. Ook nieuwe ervaringen en situaties horen hierbij, zoals autorijden, lopen aan de riem, af en toe alleen gelaten worden,  enz. De ervaringen die de pup in deze periode opdoet, zijn bepalend voor zijn gedrag op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van veel gedragsproblemen terug te voeren zijn naar een slechte socialisatieperiode. Het aloude spreekwoord ´voorkomen is beter dan genezen´, is ook in het geval van gedragsproblemen een wijze raad. 

Veel gestelde vragen.

Wat is het verschil tussen een reutje en een teefje?

Je hoort vaak zeggen dat een reutje agressiever of dominanter is dan een teefje, omdat hij bestemd is om het territorium te bewaken en te beschermen. Een teefje zou in de ogen van veel mensen aanhankelijker en trouwer zijn aan de baas. Dit is echter niet onze mening, we denk dat de karakter eigenschappen worden bepaalt door de vererving en de opvoeding. Daarom is het van belang dat de fokker weet welke combinaties wel en niet bij elkaar passen. Hij zal er vaak voor kiezen om een met combinatie te fokken die elkaar compenseert, zowel qua bouw, karakter en kleurencombinatie de dominantie van elke hond wordt voor het grootste gedeelte bepaald door hoeveel aandacht u aan de hond geeft.. 

Een nadeel voor een teefje is dat ze twee maal per jaar loops wordt en uit de buurt van een reutje moeten worden gehouden. Voor deze periode gaat ze ook verharen. 

 Ik wil een bepaalde kleur?

 Veel mensen denken dat als ze een kleur of kenmerk opgeven voor een te fokken pup, dat de fokker hieraan kan voldoen. Voor een groot deel weten wij uit welke combinatie wat voor soort hondjes komen en kan hij met een zekere mate weten wat voor kleurencombinatie de pups zullen hebben de chihuahua veranderd van kleur tot wel 3 jaar. Echter je weet nooit met zekerheid wat voor kleuren of kenmerken de pup zal hebben. Als je vindt dat het pupje niet jouw favorieten kleur heeft, ga je gewoon ergens anders kijken tot je gevonden hebt wat je zoekt. 

 Waar moet ik op letten bij de keuze van een pup?

 Een gezonde pup moet levendig zijn met een glanzende vacht en fonkelende ogen. Hij moet goed gevoed zijn waarbij het pupje liever iets voller dan te mager is en mag tegenover onbekende niet te schuw zijn. Let er ook op hoe de volwassen honden worden gehouden en wat voor indruk deze op u maken. 

 Kan een Chihuahua ook alleen zijn?

Een Chihuahua is een echte genieter die niet genoeg krijgt van liefkozingen. Gedurende de tijd dat u moet werken kan een Chihuahua gerust alleen zijn. Mits de Chihuahua dit als pup gewend is. Een volwassen Chihuahua, kan er meer moeite mee hebben. Komt u thuis dan zal het hondje de nodige aandacht opeisen en in geval u s'avonds weg gaat, verwacht hij zeker met u mee te kunnen, hetgeen qua formaat geen probleem zal zijn. Onze ervaring is dat als een Chihuahua alleen moet zitten hij/zij  erg gesteld is op een eigen slaapplek (benz b.v.)

Als iemand in mijn buurt komt of aan mijn spullen, verandert mijn Chihuahua in een kleine leeuw?

Deze verhalen zijn mij niet vreemd, een Chihuahua heeft een uitgesproken gevoel voor eigendommen van de baas. Als een vreemde aan deze eigendommen wil komen of te dicht in de buurt van het baasje komt, kan het hondje veranderen in een furie, Een chihuahua kiest in de meeste gevallen een baasje uit maar kan het ook met de andere huisgenoten goed vinden uiteraard moet elke huisgenoot ook de Chihuahua aandacht besteden hij/zij hoort immers ook in het gezin. Neem de chihuahua nooit mee naar bed omdat hij anders teveel aan een baasje gaat hechten en dan al in de verdediging gaat,de chihuahua gaat dan eenzijdig verdracht vertonen zoals sterk in de verdediging gaan bij het baasje waar hij/zij slaapt e.d.  als je maar wijst naar het baasje. Het beste is een aparte slaapplaats voor de Chihuahua b.v. een Benz. Vergeet niet een Chihuahua is klein maar denkt dat hij een herder is.

 Kunnen Chihuahua's met andere beesten opschieten?

 In de meeste gevallen kan een Chihuahua met andere dieren goed opschieten en past zich vlug aan. Ook met katten is het vrijwel nooit een probleem. 

 Waarom hoest mijn Chihuahua.

Dit is echt typisch iets wat bij Chihuahua's voorkomt. Het kan er benauwelijk uitzien als je Chihuahua dit meemaakt. De Chihuahua lijkt naar lucht te snakken en strekt zijn nek ver naar voren terwijl je ziet dat zijn flanken naar binnen gaan. De eerste keer denken mensen vaak dat het gedaan is met hun hondje, als hij je met grote ogen aankijkt. Hoewel het er dramatisch uitziet is het vrij onschuldig en makkelijk te stoppen. Pak het hondje op je arm en blaas zachtjes in de neus van het hondje, , of knijp de neus voorzichtig toe om de hond door z’n mond te laten ademen. Dit Chihuahua kuchen komt meest voor als de hond snel drinkt of eet, of als hij zich over iets opwindt.

Meest recente reacties

17.04 | 19:50

Ik heb een Moederlose puppydie zou nu 8weken oud zijn maar hij is heel klein en eet heel goed speelt ook heel goed maar hij is klein nu mag hij wel weg bij mijn thuis of niet moet ik hem houden of mag

14.04 | 07:24

Zo schattig allemaal

12.04 | 19:33

Hi, ten eerste wat een leuke site!
Mijn naam is Adri ben 61 en kom uit Den Haag. Ik wil heel graag een chihuahua, kortharige zoals Harrison 😍

13.03 | 04:13

Onze Chihuahua begint een deze dagen aan haar bevallingsreis.
Ze ligt met haar werpkist naast ons bed.
Aan deze mooie overzichtelijke site heb ik al veel gehad, dank hiervoor!
Nu de laatste uurtjes 🙏

Deel deze pagina