Waarschuwing

WAARSCHUWING 

Heeft u een Chihuahua (pup) of ander klein hondje gekocht? Denk dan Alstublief om het volgende: 

Een klein hondje heeft vaak moeite met het op pijl houden van zijn bloedsuiker. Het is dan ook heel belangrijk dat je in de gaten houd dat hij regelmatig en genoeg eet! 

LET OP DAT HIJ GENOEG EET,

 Beter voorkomen dan genezen!

Tip 1: weeg de bak brokjes om te zien of er wat uit gegeten is

Tip 2: geef drie keer per dag vlees (liefst vers vlees, speciaal voor honden) en kijk of hij het eet.

Eet hij te weinig of helemaal niet, wees dan extra alert, probeer hem iets te voeren wat hij lekker

vind, desnoods puppiebrokjes of puppievlees maar niet te vaak (anders verwen je hem en eet hij nooit meer gewoon hondenvoer!) 

Eet het hondje niets of echt heel erg weinig, geef dan voor de zekerheid een beetje druivensuiker (te koop bij drogist) vermengd met water, met een theelepeltje of spuitje in het bekje.

Dit kan er voor zorgen dat het bloedsuikergehalte wel hoog genoeg blijft.

Ook kun je Nutri-plus gel geven (merk Virbac, te koop bij dierenarts) dit is een aanvullend diervoer, een gel die je gemakkelijk in het bekje kunt geven zodat het bloedsuikergehalte niet te ver daalt.

Beter is natuurlijk dat hij gewoon zijn dagelijkse, volledige hondenvoer op tijd krijgt.

Het mooiste is dat de pup voorlopig blijft eten wat hij gewend was bij de fokker waar u hem vandaan heeft (mits dit een goed, gezond en volledig puppyvoer is!) Wilt u overgaan op ander voer dan raden wij u aan eerst een poosje vers vlees te voeren, dit kan overigens ook een leven lang! U kunt hen bijvoorbeeld energique, duck of ander vers compleet diepvriesvoer geven. (via google kunt u informatie vinden over het voer)

Heeft je hondje diarree of geeft hij over: druivensuiker kan er voor zorgen dat de darmpjes nog meer geprikkeld raken.

De nutri-plus gel is in dat geval een betere optie + evt een stoppend middel (bijvoorbeeld Finidiar of Pro-Kolin, te koop bij dierenarts) Bij geen opname van het voedsel doordat het hondje veel overgeeft: kijk het niet te lang aan, even een bezoekje bij de dierenarts is erg belangrijk, om ook het bloedsuikergehalte hoog genoeg te houden, zij kunnen een spuitje Primperid geven, wat de misselijkheid kan wegnemen. Natuurlijk moet er gekeken worden wat de oorzaak is voor het ziek zijn, evt kunnen medicijnen nodig zijn.

Bij diarree en overgeven is de kans op een hypo veel groter! Probeer de oorzaak weg te nemen en het bloedsuiker op pijl te houden dmv nutri-plus gel of eten te geven wat hij wel lust op dat moment.

KENMERKEN TE LAAG BLOEDSUIKERGEHALTE

 (ook wel "hypo" genoemd, hypoglycemia) 

1:tekenen: misselijk, niet willen eten, slijmerig/vocht in het bekje

2:te rustig, sloom

3: valt om, wankel, wiebelig, evenwichtstoornis

4: buiten bewustzijn, schudden, schuim op het bekje, slap reageert nergens meer op 

Bij de eerste twee tekenen kun je het vaak zelf nog oplossen door druivensuiker/nutri-plus gel te geven en later iets te laten eten.

Bij de derde tekenen is het hondje al ver heen, geef snel wat druivensuiker of nutri-plus gel, gaat het niet binnen half uur  beter, dan direct naar dierenarts

 Bij de vierde tekenen: beetje druivensuiker puur op het gehemelte smeren (niet met water vermengd omdat hij te ver heen is om goed te kunnen slikken) en direct naar dierenarts. Zij kunnen dmv een glucose infuus het bloedsuiker gehalte weer op pijl krijgen.

Dmv een bloedtest kunnen zij meten of en hoe laat het gehalte van het bloedsuiker in het bloed is.

 Ben je te laat, dan kan er blijvende hersenbeschadiging optreden (sommige hondjes hebben daardoor blijvende evenwichtstoornissen of lopen (blijvend) met hun tong uit hun bekje) maar het is ook heel goed mogelijk dat het hondje het dan niet overleefd en dood gaat. HET IS DUS ERG BELANGRIJK DIT IN DEGATEN TE HOUDEN!!!! Vertrouw je het niet, denk je dat bovengenoemde symptomen voorkomen bij jouw hondje, zeg dan zelf aan de dierenarts waar je bang voor bent, dat het een hypo zou kunnen zijn. 

 Er zijn dierenartsen die er weinig ervaring mee hebben en hier niet gelijk aan denken.

PUPS MOETEN VAKER KLEINE PORTIES ETEN PER DAG!

Tot de leeftijd van 3 maanden kunnen ze het beste minimaal 4 keer per dag eten.

Van 3 tot 6 a 9 maanden het beste minimaal 3 keer per dag

De rest van hun leven minimaal 2 keer per dag!

Hierbij is het handig om tussendoor als beloning ook af en toe wat brokjes o.i.d te geven, dit helpt mee het bloedsuiker gehalte hoog genoeg te houden.

HOE KLEINER HET HONDJE, HOE KWETSBAARDER!!!

Op internet lees je vaak dat mensen denken dat wanneer een pupje suikergebrek heeft, dit pupje uit een oostblok land moet komen. Dit is grote onzin, het kan ook gebeuren bij een pup die bij een goede fokker vandaan komt!

Bij kleine hondjes schommelt het bloedsuiker veel sneller als bij grote honden (hoewel het ook bij grote honden voor kan komen!) Dit is geen fout in het fokprogramma, maar 9 van de 10 keer de (vaak onwetende) fout van de nieuwe eigenaar, omdat deze niet heeft opgelet of de pup wel eet, voldoende eet en het ook binnen houd.

Een pup die net verhuisd is kan heel ander eetgedrag vertonen als in het vertrouwde nest, van stress kunnen ze wat misselijk zijn, zelfs aan de diarree gaan, soms gewoon slecht eten enz. Houd de pup dus goed in de gaten!

Ook word vaak door dierenartsen al heel snel het stempel "parvo" op een zieke pup gedrukt. Ga hier niet zomaar mee akkoord, vaak is het puur het bloedsuiker die te laag is, waardoor de pup ziek is!

Veel dierenartsen onderzoeken dit niet, omdat het bij hen niet bekend is dat kleine hondjes daar heel gevoelig voor zijn. vraag dus in noodgevallen zelf aan de dierenarts het bloedsuikergehalte te meten! zegt hij dat het parvo is, laat het onderzoeken, pas als je zwart op wit hebt dat het parvo is, kun je bij je fokker aanbellen dat er wat fout zit, je mag ze daar niet zomaar van beschuldigen!

Beetje ontlasting naar het laboratorium en je hebt zekerheid. Ook zijn er snap-tests, maar daarbij kan het voorkomen dat de parvo uit de enting ervoor zorgt dat er parvo uit het onderzoek komt, dit gebeurd niet in laboratoriums waar ze de ontlasting onderzoeken. dan weet je het geheel zeker. Dit is niet onbelangrijk, ook voor de fokker, maar ook voor jezelf, heb je echt een pup met parvo in huis gehad, dan is het zeker niet aan te raden al snel weer opnieuw een pup aan te schaffen, parvo blijft lang besmettelijk. 

Meest recente reacties

17.04 | 19:50

Ik heb een Moederlose puppydie zou nu 8weken oud zijn maar hij is heel klein en eet heel goed speelt ook heel goed maar hij is klein nu mag hij wel weg bij mijn thuis of niet moet ik hem houden of mag

14.04 | 07:24

Zo schattig allemaal

12.04 | 19:33

Hi, ten eerste wat een leuke site!
Mijn naam is Adri ben 61 en kom uit Den Haag. Ik wil heel graag een chihuahua, kortharige zoals Harrison 😍

13.03 | 04:13

Onze Chihuahua begint een deze dagen aan haar bevallingsreis.
Ze ligt met haar werpkist naast ons bed.
Aan deze mooie overzichtelijke site heb ik al veel gehad, dank hiervoor!
Nu de laatste uurtjes 🙏

Deel deze pagina