Chihuahua Verzorging

De verzorging van uw Chihuahua is over het algemeen niet erg tijdrovend. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en aandacht moet geven. We gaan stuk voor stuk de belangrijkste aandachtspunten doorlopen.

Verzorging van de Vacht:

Zowel de langharige als de kortharige Chihuahua hebben regelmatig verzorging van hun vacht nodig. Zelf hebben wij een langharige en kortharige Chihuahua’s, dus daar kunnen wij onze eigen ervaringen met jullie over delen. De kortharige Chihuahua moet je ze een één tot twee keer per week met een zachte borstel even voorzichtig borstelen. De langharige Chihuahua vraagt iets meer verzorging van de vacht. Zelf borstelen we hem 2 tot 3x per week, is ook een beetje afhankelijk hoe erg hij in de rui is. Verder wordt hij 1x per week naast geborsteld ook gekamd. Wat erg prettig is, is dat ondanks de lange haren hij zelden klitten heeft. Verder valt onder de verzorging van de vacht ook het wassen.


Onze Chihuahua gaat ongeveer 1x per maand in bad waarbij hij wordt gewassen met hondenshampoo. Let daarbij wel goed op dat er geen water in de oortjes van de Chihuahua komt! Het is belangrijk dat na het wassen je de Chihuahua goed afdroogt, ze vatten namelijk snel kou met een natte vacht! Het beste is om ze in een lekkere warme handdoek een poosje op schoot te houden. Vinden ze zelf erg fijn plus dat de vacht snel droogt

De verzorging van de Chihuahua valt natuurlijk ook het etengeven. Het zijn immers kleine hondjes met een kleine maag Het beste is om ze meerdere keren per dag een klein beetje eten te geven. Zelf geven wij onze Chihuahua's twee maal per dag eten s'ochtends en in de avond zo rond zes uur. De hoofdvoeding bestaat uit vlees en kleine brokjes. Verder krijgen ze ook wel hondenkoekjes als beloning b.v.,hou er wel rekening mee dat ook hondekoekjes voeding is dus trek dat er af bij de hoofdmaaltijd.

De tanden van de Chihuahua vragen een beetje aandacht. Ze krijgen toch wel vrij snel tandplaken tandsteen. Na verloop van tijd kunnen ze wat gaan ruiken uit hun bekje. De oplossing is simpel, enkele malen per week even de tandjes poetsen, zelf doen we dit met een zachte doek met hondentandpasta Zorg bij het poetsen wel dat je ook de kiezen achter in de bek goed maar voorzichtig poets, natuurlijk kan je voor het poetsen een kleine tandenborstel gebruiken, b.v. een kinderborsteltje.

Elke hond moet voldoende beweging hebben zo ook de chihuahua, ondanks dat het een klein hondje is moet hij minimaal 2 tot 3 maal per dag worden uitgelaten, ook al is de Chihuahua kattenbak zindelijk heeft hij zeker zijn beweging nodig, goed voor zijn spieren en botten, lange wandelingen draait hij echt zijn pootje niet voor om. 

De nagels van de Chihuahua hebben ook onderhoud nodig, als je ze dagelijks uitlaat en ze lopen op straatstenen zal het wel meevallen, maar mochten ze veel op gras lopen en weinig uitgelaten worden dan zullen de nagels geknipt moeten worden, hiervoor zijn handige schaartjes voor te koop, knip de nagel vlak voor de bocht, mocht je nu zien dat het is gaan bloeden, stop dat het pootje even in de bloem en het bloeden zal ophouden. Als de nagels van de Chihuahua te lang worden is dit voor de Chihuahua een pijnlijke bedoeling met als gevolg dat de Chihuahua geen zin meer heb om te lopen. Hou ook de hoefnagels bij want dat word nog wel eens vergeten.

Meest recente reacties

17.04 | 19:50

Ik heb een Moederlose puppydie zou nu 8weken oud zijn maar hij is heel klein en eet heel goed speelt ook heel goed maar hij is klein nu mag hij wel weg bij mijn thuis of niet moet ik hem houden of mag

14.04 | 07:24

Zo schattig allemaal

12.04 | 19:33

Hi, ten eerste wat een leuke site!
Mijn naam is Adri ben 61 en kom uit Den Haag. Ik wil heel graag een chihuahua, kortharige zoals Harrison 😍

13.03 | 04:13

Onze Chihuahua begint een deze dagen aan haar bevallingsreis.
Ze ligt met haar werpkist naast ons bed.
Aan deze mooie overzichtelijke site heb ik al veel gehad, dank hiervoor!
Nu de laatste uurtjes 🙏

Deel deze pagina