SONDEVOEDING:

Soms willen pups niet eten en is het nodig om sondevoeding te geven zodat de melk rechtstreeks in de maag komt:
Benodigdheden:*spuit 2ml (vullen met 1ml water)*spuit 10ml(kleine pups)*spuit 25ml(oudere pups)*voedingssonde*kunstmelk.

De lengte van de sonde (het deel dat de pup gaat inslikken) moet worden afgemeten op de pup. Plaats daartoe het uiteinde van de sonde op ongeveer 3/4 van de ribben en meet de afstand tot de bek. Breng hier een markering aan (tape, merkstift). Naarmate de pups groeien moet deze meting en markering worden herhaald. Houd met uw ene hand het hoofdje van de pup goed stil. Met uw andere hand duwt u de sonde voorzichtig over het achterste van de tong heen en laat deze rustig in de keel naar beneden zakken. De pup zal met slikbeweginkjes de sonde inslikken. Als u weerstand voelt bij het opschuiven van de sonde moet u deze rustig een stukje terugtrekken en opnieuw starten (de sonde mag niet in de longen terecht komen!). De sonde moet zover worden ingebracht dat de markering bij het bekje uitkomt. Laat eerst1ml water in de sonde lopen ter controle of de sonde goed geplaatst is, als de sonde verkeerd zit dan mondt de sonde in de longen uit en zal de pup gaan hoesten, proesten en/of kuchen. Indien de sonde in de maag zit gebeurt er niets. Vervolgens zet u de spuit met de voeding op de sonde en drukt u deze met een rustige vloeiende beweging leeg.Na enkele seconden kunt u de sonde met een rustige beweging uit de pup halen.Na elke voeding van een nestmoeten de sonde en de spuiten worden gereinigd.(een rubber sonde mag 10 minuten in kokend water liggen).

Leeftijd

Aantal voedingen per 24 uur

Dagelijkse hoeveelheid per 100 gram lichaamsgewicht

1e week

12

12 – 28 ml

2e week

8

14 – 28 ml

3e week

6

16 – 28 ml

4e week

5

18 – 30 ml

5e week

5

18 – 30 ml

Om de melk toe te dienen, kunt u gebruik maken van een flesje of een sonde. De veiligste en snelste methode is het gebruiken van een sonde, hiermee voorkomt u dat de pup zich zal verslikken. De sonde is een zacht rubberen slangetje waardoor de melk rechtstreeks in de maag gebracht kan worden. Om te kijken hoever u de sonde in kunt brengen, legt u de pup op zijn zij en legt u de sonde over de pup heen tot aan de 6e rib (zie afbeelding onder). Zet nu aan het begin van de sonde (bij de bek) een streepje met een stift. Om de sonde in te brengen, duwt u met uw vinger het bekje open schuift u de sonde over de tong heen en als de pup of kitten slikt, duwt u de sonde langzaam door tot aan het streepje. Zet nu de spuit met melk op de sonde en druk deze langzaam leeg.

Voorbeeld berekening

In het schema staat: een pup heeft in de eerste week per dag nodig: 20 ml melk voor elke 100 gram dat de pup weegt. Minimaal moet hij 12 ml per 100 gram pup gewicht drinken, maximaal mag hij 28 ml per 100 gram pup gewicht krijgen. Dit alles moet over 11 voedingen per dag verdeeld worden.

Flessenpups

Moederloze pups mogen onder geen enkele voorwaarde koemelk, daar kunnen ze aan sterven. Geef ze speciale puppymelk verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Geef alleen deze voeding en ga niet experimenteren met pap voor mensen. Wij geven puppymelk van Royal Canin. Niet alle pups reageren goed op Royal Canin (bijvoorbeeld overgeven of gewichtstoename is niet voldoende) probeert u dan eens een Lacta Dieet melk. Houdt u zoveel mogelijk aan het voedingsschema:

  • tot 5 dagen overdag: 7 voedingen 's nachts: 2 voedingen
  • 5 - 10 dagen overdag: 7 voedingen 's nachts: 1 voeding
  • 10-21 dagen overdag: 6 voedingen 's nachts: 0 voedingen

Kook de flessen en spenen goed uit en was goed uw handen. Maak de melk aan met (voor)gekookt water. Pups met een moeder krijgen antistoffen mee in de moedermelk, bij moederloze pups is dat niet het geval! Hygiëne is daarom enorm belangrijk. Voor iedere voeding nemen we een vochtige warme doek waarmee het buikje masseren zodat de darmen gestimuleerd worden. Ook even over geslachtsdeel en anus wrijven zodat de pup zijn urine en ontlasting laat lopen en er ruimte wordt gemaakt voor de nieuwe voeding. Daarna geeft u de pup de fles. LET HEEL GOED OP DAT DE MELK NIET TE HEET IS WANNEER U DE FLES GEEFT. Laat de pup tijdens het voeden zoveel mogelijk met zijn voorpootjes op uw hand rusten (zoals hij normaal ook zou doen tegen de borst van zijn moeder). Na het voeden nog een keer de pup masseren met een warme vochtige doek. Leg de pup tijdens het drinken niet op zijn rug zo drinkt hij ook (meestal) niet bij zijn moeder.
Mocht de pup niet willen drinken probeer eens een andere speen. Sommige pups hebben voor- of afkeur van bepaalde spenen, ook al lijken ze heel veel op elkaar uw pup kan wel eens een volledig andere mening toegedaan zijn! Vaak kunt u de hoeveelheid melk doseren door de speen te draaien (let op de tekentjes die op de speen staan). Gooi de melk die over is weg. Neem geen risico. Ook wanneer deze nog niet verwarmd was verkleurt in de koelkast. Houd de pups uit de buurt van andere honden en weg van plaatsen waar andere honden gelopen kunnen hebben tot ze volledig gevaccineerd zijn. Succes van het grootbrengen van flessenpups (mits geen lichamelijke afwijking) is afhankelijk van: juiste bereiding, juiste toediening en goede hygiëne.

Wanneer een pup niet wil drinken moet u voorzichtig zijn met het geven van melk met een spuitje. De kans dat de pup zich verslikt is heel groot. U kunt over heel voorzichtig proberen wat melk in de wang te geven. Zelf vind ik het gemakkelijker met een stukje ventielslang aan het spuitje. De kans op verslikken is enorm groot wanneer u het rechtstreeks in het bekje geeft en als er melk in de longen komt kan dit een levensgevaarlijke longontsteking veroorzaken. Ook is er nog een mogelijkheid om een maagsonde aan te leggen, maar dit vergt wel enige vaardigheid. Dit kunt u mogelijk beter overleggen met uw dierenarts.

Zorg ervoor dat de pups droog en tochtvrij liggen. Ze moeten lekker warm, maar let op ook weer niet te warm. Transporteren gaat heel goed in een koelbox of -tas op kamertemperatuur (let op dat ze wel voldoende zuurstof krijgen).

Dagelijks de pup wegen om zeker te zijn dat er gewichtstoename is, dagelijks gemiddeld 5- 10% van het lichaamsgewicht. Mochten ze niet groeien dan krijgen ze onvoldoende voeding binnen. Ze zijn te zwak, kunnen niet voldoende opnemen of hebben een lichamelijke afwijking (of verkeerde melk, zie bovenaan deze pagina)

De oogjes gaan open tussen de 12 en 15 dagen.

De pups moeten ontwormd worden op de leeftijd van 4-6 weken en 2-4-6 maanden.

Wanneer de pups 3 weken oud zijn gaan we proberen de pups wat pap van onze vingers te laten likken . De volgende stap is pap mengen met wat puppybrokjes (wij geven onze pups starter van Royal Canin) en daarna gaan we langzaam over op brokjes vermengd met Renske. Onze ervaring is dat pups die dit eten zonder verdere toevoegingen de minste darmproblemen hebben.
Wanneer uw pup diarree krijgt, wacht niet te lang met het consulteren van een dierenarts. Pups zijn heel erg kwetsbaar!!!
Pups krijgen antistoffen via de melk van de moederhond. Pups die geen moedermelk krijgen en nog niet gevaccineerd zijn, zijn super vatbaar voor ziektes. Goede hygiëne is daarom enorm belangrijk, u kunt via handen, kleding of schoeisel ziektekiemen overbrengen. Laat pups niet op de grond lopen en al zeker niet daar waar andere honden hebben gelopen en urine en ontlasting hebben achtergelaten (sommige virussen blijven tot 6 maanden actief buiten het lichaam van een hond).

Stel, een puppy weegt 200 gram. Hij moet per 100 gram die hij weegt, 20 ml melk drinken. Hij moet dus 2 x 20 ml = 40 ml drinken. Dit moet die dag verdeeld worden over 11 voedingen, dus hij moet 40 ml : 11 voedingen = 3,6 ml melk per voeding drinken.

Zijn zusje van 300 gram heeft op dezelfde dag nodig: 3 x 20 ml = 60 ml. Dit betekent 60 ml : 11 voedingen = 5,5 ml melk per voeding.

Speen of sonde

Bij pups is het gevaar voor verslikken groot dus ook het gevaar voor versliklongontsteking (mooi woord voor scrabble).
De sonde verdient dan ook voorkeur
.

Een dunne soepele sonde gebruiken om letsel te voorkomen. Met de sonde de maat nemen van de mond tot aan de laatste rib en dan een merkteken plaatsen op de sonde. Hierna weet je precies hoever de sonde moet worden ingebracht.

Let wel op dat het soepel moet gaan dus absoluut niet doordrukken.



Via de bek en de slokdarm de sonde in de maag brengen en dan langzaam leegdrukken. Doe het rustig. In ongeveer 1,5 tot 2 minuten wordt de gevraagde hoeveelheid toegediend.

De kans om in de luchtpijp terecht te komen is uitermate gering.
Gebeurt dat toch, dan gaat de pup hoesten.

De voeding moet eerst op lichaamstemperatuur worden gebracht. Dan de spuit vullen met de juiste hoeveelheid, de sonde op de spuit bevestigen en vóór het inbrengen eerst de gehele sonde vullen om te voorkomen dat er lucht in de maag wordt gedrukt.

Mocht u het niet helemaal begrijpen neem dan gerust kontact met ons op.

Opmerkingen

Anka

17.04.2022 19:50

Ik heb een Moederlose puppydie zou nu 8weken oud zijn maar hij is heel klein en eet heel goed speelt ook heel goed maar hij is klein nu mag hij wel weg bij mijn thuis of niet moet ik hem houden of mag

Meest recente reacties

17.04 | 19:50

Ik heb een Moederlose puppydie zou nu 8weken oud zijn maar hij is heel klein en eet heel goed speelt ook heel goed maar hij is klein nu mag hij wel weg bij mijn thuis of niet moet ik hem houden of mag

14.04 | 07:24

Zo schattig allemaal

12.04 | 19:33

Hi, ten eerste wat een leuke site!
Mijn naam is Adri ben 61 en kom uit Den Haag. Ik wil heel graag een chihuahua, kortharige zoals Harrison 😍

13.03 | 04:13

Onze Chihuahua begint een deze dagen aan haar bevallingsreis.
Ze ligt met haar werpkist naast ons bed.
Aan deze mooie overzichtelijke site heb ik al veel gehad, dank hiervoor!
Nu de laatste uurtjes 🙏

Deel deze pagina